top of page

SESTO FIORENTINO - FLORENCE

2010

ARCHITECT Mirko Giorgetti

with SURVEYOR Lorenzo Braschi

The intervention area is located in a residential area where three distinct building types interact: one purely of buildings of historical/architectural value, one with the type of terraced houses of the late 1800s and the other of residential buildings from the 60s /70.
In the vicinity of the intervention lot there is the new headquarters of the Municipal Library, which arose from the recovery of the Villa Buondelmonti in the locality of Doccia (Villa di Doccia); in whose rooms, in the distant 1735, the Marquis Carlo Ginori founded the historic Doccia Porcelain Manufacture which became Richard-Ginori Doccia after the merger with the Milanese Richard in 1896, now known throughout the world. Right on the border with the area we have the Villa Gerini or di Colonnata of which the first presences seem to date back to the 1000s while the first documents of the "Villa" date back to the 14th century; a few meters away and clearly visible, there are terraced houses with the "Sextese roof land" typology, dating back to the end of the 19th century. As if to disavow the historical presence, condominiums from the 60s/70s interact in the front part of the area and in the downstream part. Well, our area of ​​intervention is located in the midst of all this where there is currently the presence of a building with an industrial purpose which is configured as an architectural body completely unrelated to the context. Our intervention seeks to reconnect the existing fabric without wanting to be invasive and without having the presumption of wanting to associate itself with both the value and the architectural styles of the surrounding villas: discrete and clear lines define a volume of a simple parallelepiped enlivened by the volumes of the stairwells and the simple drilling of windows and loggias.
The project was conditioned, in the choice of volumetric shapes, in a preponderant way by the slope of about 10% of Via Nino Bixio, where the main front of the project building stands. This planimetric situation did not allow for the development of a regular front but forced us to split the volume into 5 distinct parts (2 stairwells, 3 residential/office portions). If at first the situation just described it could seem like an impairment to the architectural composition, immediately afterwards it was the stimulus to find a solution that did not alter the architectural characteristics present but at the same time restudied the forms in a contemporary way.

bottom of page